Sustainability Expert

Skånemejerier, Malmö

Publicerad: 2021-04-06

Om tjänsten

Skånemejerier, med säte i Malmö, är Sveriges näst största mejeriföretag. Verksamheten består i huvudsak av produktion och försäljning av mejeriprodukter (färskvaror och ost) samt fruktdrycker. Koncernen har ca 600 anställda. Bland varumärkena märks Skånemejerier, Bravo, Allerum, Hjordnära, Åsens och Lindahls.

Sedan 2012 ingår Skånemejerier i franska koncernen Lactalis, världens största mejerikoncern. Läs mer om Skånemejerier på www.skanemejerier.se och Lactalis på www.lactalis.fr

Inom Skånemejerier är vi mycket stolta över vår mjölkproduktion med ca 330 mjölkbönder i Skåne och Sydsverige som håller allra högsta standard på sina gårdar. Gårdarna arbetar kontinuerligt med att förbättra sin klimatpåverkan och i ett samarbete med Greppa Näringen (som är ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF och länsstyrelserna), görs omfattande klimatberäkning av mjölkproduktionen, för att tydligare kunna se vilka insatser som krävs för att ytterligare minska klimatpåverkan.

Under 2019 gjordes även en omfattande klimatberäkning av mjölkproduktionen, för att tydligare kunna se vilka insatser som krävs för att ytterligare minska klimatpåverkan.

Skånemejerier har en vision om att bli Sveriges mest hållbara mejeri och söker en person som kan bidra till att kunna förverkliga denna.

Sustainability Expert

Rollen som Sustainability Expert kommer att bli en mycket viktig och central resurs hos oss. Vi söker en person som vill ansvara för och driva viktiga frågorna inom hållbarhet kopplat till klimatfrågor. Fokus för rollen kommer att ligga på hur våra leverantörer, mjölkbönderna, kan reducera sin klimatpåverkan.

Huvuduppgifterna i tjänsten består av att följa upp, analysera och driva utvecklingen inom hållbarhet. Personen kommer att vara den som ligger i framkant gällande det senaste inom hållbarhetsforskning, med trender, med branschens övriga aktörer och se till att viktiga stakeholders inom Skånemejerier är uppdaterade. Rollen kommer även att vara en expert som samarbetar med Lactalis Group centrala resurser för Sustainability och hur vi kan reducera vårt klimatavtryck i koncernen.

Uppdraget spänner från att jobba på ett strategiskt plan dvs att utveckla arbetet tillsammans med andra experter inom företaget och koncernen, till att stödja det lokala utförandet av hållbarhetsarbetet. Det innebär att analysera gårdens klimatavtryck idag, få insikt om var belastningen ligger och att vara rådgivande kring vilka åtgärder som gården kan vidta för att förbättra sina värden framöver.

Som Sustainability Expert kommer du att:

  • Vara vår centrala expert inom hållbarhet kopplat till klimatpåverkan
  • Samarbeta med avdelningen för Sustainability och med koncernens centrala motsvarighet samt med externa intressenter.
  • Utveckla relationer med forskare och andra hållbarhetsexperter kopplat till lantbruks klimatpåverkan och se till att viktiga intressenter inom Skånemejerier och Lactalis Group är uppdaterade.
  • Delta i olika relevanta forum som bidrar till mer kunskap inom området men även för att sprida vårt fokus och arbete inom hållbarhet.
  • Samarbeta med kommunikationsavdelningen och bistå med underlag för kommunikationsmaterial och de senaste forskningsrapporterna.
  • Stödja mjölkbönderna i arbetet att minska sina klimatavtryck

Rollen är ny och du får en stor möjlighet att påverka innehållet och strukturen i rollen. Rollen rapporterar till Director Milk Collection och placering är i Malmö.

Profil

För att utvecklas bäst i rollen har du en universitetsutbildning, gärna på forskarnivå. Du har djup kunskap, erfarenhet och gediget intresse och driv för klimatfrågor. Meriterande är kunskaper eller erfarenheter kopplat till livsmedel eller lantbruk.

Då en del i rollen innefattar att hålla kontakt med akademin och den senaste forskningen är det meriterande om du har forskarbakgrund eller arbetat med liknande frågor tidigare.

Du är kommunikativ och förstår vikten av att kunna samla information och paketera den så att den blir förståelig för alla viktiga intressenter.

Då rollen är ny och du styr din egen agenda måste du vara strukturerad och ha ett stort eget driv.

Vad vi erbjuder

Skånemejerier är en del av en Lactalis Group, världens största mejeri, som har produktion i ett femtiotal länder på fyra kontinenter. Det ger våra medarbetare tillgång till en stor bredd av kompetensutveckling och möjligheten att bygga internationella kontaktnätverk. Bredden i vår verksamhet gör också att vi kan erbjuda utvecklingsmöjligheter inom allt från produktion till ekonomi och marknadsföring, på både lokal och internationell nivå.

Skånemejeriers arbete grundar sig i ledorden engagemang, ambition och enkelhet. Vi strävar efter gemensamma och individuella prestationer som utvecklar både företaget och människor. Vidare agerar vi som entreprenörer, är ansvarstagande och lojala samtidigt som vi är prestigelösa, öppna och pragmatiska.

Vi blir konkurrenskraftiga genom att ta tillvara på det medelstora företagets flexibilitet och personliga engagemang och samtidigt dra nytta av den kompetens samt de resurser som finns i en internationell koncern.

Information och ansökan

Låter det som en spännande tjänst och du har de erfarenheter vi söker så tveka inte att höra av dig med din ansökan. I detta rekryteringsuppdrag samarbetar Skånemejerier med HEIM Executive och konsult Louise Edeheim. För mer information, maila gärna louise.edeheim@heimexecutive.se.

I denna rekrytering arbetar vi med löpande urval. Vi ber dig därför att ansöka så snart som möjligt.

På Skånemejerier arbetar vi för en säker, god och drogfri arbetsmiljö. Slutkandidater till tjänsterna kommer därför att bli ombedda att presentera ett utdrag ur belastningsregistret, genomföra ett drogtest samt i förekommande fall erbjudas hälsoundersökning på vår Företagshälsovård. Som en del i vårt förebyggande arbete så genomför vi även slumpvisa alkohol- och drogtester.

Urval av avslutade uppdrag

Director of Business Control

Corporate Sustainability Manager

Group Treasury Manager

Chief People & Culture

Brand Marketing Manager

VD

Director Partner Business Development

Commercial Director