Intervju

Intervju med en av HEIM Executives uppskattade interimkonsulter

12 november 2021

Marcus Gunnarsson är en av HEIM Executives mycket uppskattade interims chefskonsulter inom försäljning som nu är hos vårt kundföretag AkkaFRAKT. AkkaFRAKT är ett spännande företag i en utvecklingsresa som bland annat vill bli mer kund- och lösningsorienterade. Företaget hade ett behov av att få in en drivande resurs i form av en interim chefskonsult som skulle supportera i den resan. Ny roll infördes och titeln är Säljutvecklingsledare. Marcus har lång och gedigen erfarenhet av försäljningsansvar samt kunskap kring upphandling både i privat och offentlig sektor.

Vad är din roll hos AkkaFRAKT och vad innebär ansvaret?

Titeln på rollen är Säljutvecklingsledare och den innebär ett försäljnings- och utvecklingsansvar inom företaget. Rollen är en del av ledningsgruppen där jag arbetar nära VD med att ytterligare professionalisera försäljningen och skapa synergier mellan olika affärsområden.

Rollen har inte funnits tidigare utan var nyinsatt och där behovet är bland annat att utveckla och förtydliga säljprocesserna och skapa struktur tillsammans med organisationen. Exempel på ansvarsområden är att ansvara för ett team av säljare som arbetar över flera affärsområden, arbeta med målstyrning, sätta en struktur och arbetssätt för försäljning. Det innebär även att skapa och genomföra en omfattande och kontinuerlig säljutbildning för samtliga AkkaFRAKTs säljare.

Utifrån att jag har kunskapen supporterar jag också bolaget i upphandlingar, att koordinera vissa större inköp via upphandling samt arbetar med prissättnings- och avtalsfrågor.

Hur kan du som interim chef stötta AkkaFRAKT verksamhet?

Jag bidrar genom min långa erfarenhet och kunskap kring liknande utmaningar från andra branscher och arbetsplatser. Jag bidrar också genom att vara en drivande part i att arbeta med helheten kring försäljning och att få alla att arbeta fokuserat mot samma mål.

Som interimskonsult känner jag ju också att jag vill kunna bidra mycket på kort tid. Detta gör att jag blir extra fokuserad på just det jag ska leverera och göra det riktigt bra så att kunden blir nöjd. Samtidigt som jag bidrar med kunskap lär jag mig också väldigt mycket.

Hur har du som konsult mottagits av AkkaFRAKT?

Jag har verkligen mottagits väldigt bra, lika bra som om jag vore anställd där, och jag känner mig som en del av verksamheten. Vi arbetar bra tillsammans och kompletterar varandra väl och får rätt driv i viktiga frågor. AkkaFRAKT är överlag väldigt duktiga på att välkomna och integrera nya medarbetare.

Vad är det bästa med att vara interimkonsult?

Som konsult får du möjligheten att lära dig nya branscher, snabbt komma in i nya grupper och lära känna nya människor. Jag gillar verkligen den möjligheten, att snabbt anta utmaningar, att lära mig nytt och att dyka ner i nya perspektiv.

Vad är ditt tips till andra interimkonsulter?

Viktigt är att du har gedigen erfarenhet och kompetens inom ditt område så att du får en kort upplärningssträcka och snabbt kan tillföra med din expertis, särskilt om du har ett kortare uppdrag på några månader.

Men som alltid är det också viktigt att inte bara hitta bra företag utan också individer och ledningsgrupper som du tror att du kommer komplettera och arbeta väl tillsammans med, menar Marcus. Med AkkaFRAKT har HEIM Executive verkligen gjort en perfekt match och jag känner att jag kompletterar deras behov på ett bra sätt samt att personkemin med kollegorna blev helt rätt.

Behöver du med kort varsel anlita en erfaren ledare eller specialist under en begränsad period? Vi hjälper dig att hitta interimskonsulter med rätt kompetens som förenklar och förbättrar din vardag.

Intervju

Lisa Önnerlid om värdet av ett starkt Employer Brand och om betydelsen av Employer Value Proposition